Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

B-KOMPLEX

AJ AKO PREVENCIA PROTI KLIEŠŤOM


S príchodom teplého počasia prichádza tiež zvýšené riziko nákazy nejakým ochorením, ktoré prenáša kliešť (u nás najčastejšie kliešť obyčajný, Ixodes ricinus). Títo roztoče síce začínajú byť aktívne už s odchodom zimy, ale človek sa najčastejšie nakazí v letných mesiacoch, presnejšie v období od mája do októbra, kedy nás príjemné teploty lákajú tráviť viac času vonku – v lese, parku či na kúpalisku. Nie každý prisatý kliešť však automaticky znamená ochorenie človeka. Kliešť je jednoduchým prenášačom, to znamená, že musí byť najprv samo infikovaný (baktériou či vírusom), a až potom je schopné chorobu preniesť na človeka. Medzi najčastejšie choroby, ktoré kliešť prenáša patrí kliešťová encefalitída, lymeská borelióza, ehrlichióza či tularémia. Nikdy však nevieme, ktorý kliešť je neškodný a ktorý naopak infekčný, preto je základom všetkého prevencie prisatia. Medzi tu patrí jednak očkovanie, riadne krytie oblečením, repelentné prípravky alebo napríklad vhodná strava, a to najmä užívanie vitamínov skupiny B.

Ako užívanie B-komplexu napomáha prevencii?

B-komplex predstavuje skupinu všetkých vitamínov B, ktoré majú v organizme nespočetné množstvo funkcií a vzájomne sa dopĺňajú. Táto skupina vitamínov je rozpustná vo vode, čo znamená, že ich prípadný prebytok je ľahké vylúčiť močom. Patria sem nasledujúce vitamíny:

• Tiamín (vitamín B1)

Riboflavín (vitamín B2)

Niacín (vitamín B3)

Kyselina pantoténová (vitamín B5)

Pyridoxín (vitamín B6)

Biotín (vitamín B7)

Kyselina listová (vitamín B9)

Kobalamín (vitamín B12)

Funkciou týchto vitamínov je zaistenie normálneho stavu nervovej sústavy a imunitného systému, zníženie únavy a vyčerpania, správna funkcia kože a slizníc (ako je napríklad hojenie rán), a v neposlednom rade aj správny vývoj plodu či tvorba červených krviniek (pri nedostatku vznikajú anémia). Tieto vitamíny majú schopnosť prestupovať kožnými pórmi a znižovať vlhkosť kože, čo sa kliešťom veľmi nepáči, navyše majú špecifický „zápach“, ktorý kliešte odpudzuje. Je však nutné zdôrazniť, že používanie B-komplexu nie je 100% ochranou proti prisatiu. Sú viac, ale aj menej vnímaví jedinci, a výskum v tejto oblasti zatiaľ nie je natoľko rozsiahly. Sú však preukázané prípady, kedy užívanie týchto vitamínov v boji proti kliešťom pomohlo.

Prevencia proti kliešťom by však nemala predstavovať jediný dôvod užívania týchto vitamínov. Ako už bolo spomenuté vyššie, tieto vitamíny majú nespočet dôležitých funkcií pre organizmus. Doplniť ich môžeme stravou bohatou na strukoviny, orechy, kvasnice, syry, vajcia a mäso, alebo jednoducho užívaním vitamínových doplnkov – buď priamo iba B-komplexu, alebo ešte lepšie nejakého multivitamínového prípravku, ktorý B-komplex obsahuje, a navyše má v sebe aj ostatné potrebné vitamíny. Z ponuky Vianutry sa jedná o prípravky:

 FOR MAN

 FOR WOMAN

 HAPPY KIDS

 BEAUTY CARE

 IMMUNCE CARE