Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

VYSKÚŠALI STE UŽ NÁŠ NOVÝ ENERGY BOOST?

NABITE SA ENERGIOU A TO BEZ AKÝCHKOĽVEK ŠKODLIVÝCH LÁTOK


Tento blog sme sa rozhodli začať inak, než ste zvyknutí. Pretože nám záleží na zdraví vás všetkých, reagujeme na volanie zdravotníckych aj nezdravotných pracovníkov o pomoc a pripájame sa k šíreniu osvety v oblasti rizík konzumácie energetických nápojov. Tento trend má už niekoľko rokov stúpajúci charakter a rozšíril už aj medzi deti. Situácia je natoľko vážna, že sa hovorí o zákaze predaja energetických nápojov maloletým, ako to už v niektorých krajinách je.

Energetické nápoje sú nebezpečné najmä kvôli vysokému obsahu kofeínu a cukru. Výskumy ukazujú a potvrdzujú, že ich pravidelní konzumenti trpia bolesťami hlavy, podráždením, ťažkosťami so spánkom a únavou. Ďalšie zdravotné komplikácie, ako sú nepravidelný srdcový rytmus, ťažksoti s dýchaním, vysoký krvný tlak, nadváha a obezita, cukrovka, niektoré zhubné nádory, a mnohé ďalšie, nemôžeme odsunúť na druhú koľaj. Napokon o negatívnych účinkoch látok obsiahnutých v energetických nápojoch nájdete množstvo článkov, preto sa tu nimi zaoberať nebudeme. Chceme iba zdôrazniť skutočnosť, že tieto nápoje nie sú prospešné a v prípade prekročenia limitov konzumácie môžu, ako povedala MUDr. Barbora Macková, MHA, riaditeľka Štátneho zdravotného ústavu, poškodzovať zdravie detí.

Čím už sa ale zaoberať budeme, je kombinácia glutamínu, karnitínu, taurínu, teakrínu, kórejského ženšenu a vitamínu B3. Inými slovami, predstavíme vám inovovaný ENERGY BOOST, „energetický nápoj novej generácie“ od firmy VIANUTRA, ktorý sa na slovo „energie“ pozerá trochu inak. Poďme sa teda pozrieť na jednotlivé zložky tohto doplnku a ako je to u nás zvykom, najmä na ich synergiu.

Taurín je látkou bežne obsiahnutou v energetických nápojoch. Niekto mu pripisoval stimulačné účinky, niekto zase tvrdil, že je tam z dôvodu eliminácie škodlivých účinkov kofeínu. Tak alebo tak, najnovšie štúdie už majú jasno v tom, že funkcia taurínu je úplne iná. Jeho najvyššie koncentrácie sú totiž zaznamenávané v mozgu, kde plnia funkciu ochrany neurálnych buniek a podporuje prenos nervových signálov. Tým má pozitívny vplyv na kognitívne funkcie, učenie a pamäť, ale aj na celkovú sústredenosť. Vzhľadom na to, že energetické nápoje vo veľkej miere užívajú aj študenti vysokých škôl v skúškovom období (a pred niekoľkými rokmi som medzi nich patrila tiež), tak sa pýtam, či nie je lepšie využiť látku, ktorá pomôže informácie uložiť do pamäti, namiesto látky, ktorá len potlačí únavu? Ja už viem, že jednoznačne áno. Okrem taurínu podporí pamäť a sústredenosť aj výťažok z kórejského ženšenu, ktorý je navyše zdrojom adaptogénov, ktoré sa telu pomáhajú vyrovnať so stresom.

Aby sme mohli účinky taurínu a ženšenu zužitkovať, či už pri učení, práci, alebo napríklad pri športe, potrebujeme na to dostatok energie. Dostatok energie tu ale neznamená, že nemáme pocit únavy. Znamená to, že si tvoríme dostatočné množstvo už známej molekuly ATP, čo je energia poháňajúca naše bunkové procesy. A k jej tvorbe nám pomôže aminokyselina L-karnitín (prenášajúce voľné mastné kyseliny do mitochondrií, kde sa za účasti koenzýmu Q10 tvorí energia), L-glutamín (dodávajúci energiu svalovým bunkám) a vitamín B3 (uvoľňujúci energiu zo živín a podporujúci funkciu enzýmov) .

Teraz máme dostatok bunkovej energie, ale stále možno pociťujeme únavu. S tou nám pomôže stimulant teakrín. Nemusíte sa ale báť, teakrín je oproti kofeínu z energetických nápojov úplne bezpečnou a nenávykovou látkou, ktorá má navyše dlhú dobu pôsobenia. Viac sa o ňom dozviete v samostatnom článku, v ktorom nájdete porovnanie týchto dvoch látok a ostatné zdravotné účinky teakrínu.

Teraz už teda máme dostatok energie, znížený pocit únavy a naštartované mozgové funkcie. Vďaka tomu sa môžeme plne sústrediť na učenie, prácu alebo športový výkon, pretože všetky tieto činnosti kombinácia látok v novom ENERGY BOOST podporuje. A to bezpečnou cestou bez škodlivých látok.