Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

BETAGLUKÁNY

A ICH ÚLOHA PRI PODPORE IMUNITY


Betaglukány sú zástupcami komplexných a úplne prírodných sacharidov nachádzajúcich sa v stene buniek baktérií, siníc, húb, kvasiniek, morských rias či obilnín (najmä v jačmeni a ovse). Medzi ich najlepšie zdroje patrí kvasinka Sacharomyces cerevisie a medicinálne huby – shiitake, reishi a hliva ustricová. Aj keď sa navonok betaglukány tvária ako obyčajná stavebná zložka buniek, ich užívanie má viac ako pozitívny vplyv na podporu imunity človeka, a nielen to. V tele máme geneticky zakódované rozpoznanie týchto štruktúr. Tým dôjde po ich príjme k rýchlej aktivácii imunitnej odpovede, najmä tej vrodenej, nešpecifickej, ktorá prostredníctvom svojich buniek začne hľadať a ničiť škodlivé látky, ktoré sa v tele nachádzajú.


Tieto molekuly sú natoľko zaujímavé, že existuje veľké množstvo štúdií potvrdzujúcich pozitívne účinky betaglukánov. Zároveň neboli objavené žiadne nežiaduce ani toxické účinky. Betaglukány však nemajú vplyv iba na imunitný systém, ale profituje z nich aj mnoho ďalších systémov nášho tela:

  1. Betaglukány pôsobia antioxidačne a protinádorovo. Je to spôsobené tým, že dokážu vychytávať nebezpečné voľné radikály, a to onkogénne a nutričné. Čiastočne tak môžu eliminovať aj nesprávne stravovacie návyky, avšak túto vlastnosť nemôžeme brať ako ospravedlnenie pre nezdravé stravovanie.
  2. Betaglukány pôsobia ako prebiotiká. Fungujú ako nešpecifická rozpustná vláknina, ktorá upravuje mikrobióm čreva. Správny mikrobióm potom zaistí obranu proti patogénnemu mikrobiómu a znižuje tak riziko vzniku infekčných ochorení. Navyše napomáhajú obnoviť črevný mikrobióm po liečbe antibiotikami.
  3. Betaglukány pôsobia hypocholesterolemicky – znižujú jednak celkový, jednak „zlý“ LDL cholesterol. Je to pravdepodobne spôsobené tým, že znižujú vstrebávanie cholesterolu zo stravy do tela. Tým pôsobí preventívne na vznik kardiovaskulárnych ochorení.
  4. Betaglukány pôsobia hypoglykemizačne – znižujú hladinu krvného cukru. Toto zaisťuje prevenciu či podporu v liečbe diabetu druhého typu, ktorý je charakteristický tým, že nevie reagovať na inzulín, hormón znižujúci obsah cukru v krvi.
  5. Betaglukány pôsobia podporne pri liečbe zápalových črevných ochorení, medzi ktoré sa radí ulcerózna kolitída a Crohnova choroba. Za to čiastočne zodpovedajú ich prebiotické vlastnosti, čiastočne potom schopnosť regenerovať črevný epitel a teda sliznicu. Okrem črevných zápalov taktiež pôsobia preventívne proti vzniku rakoviny čreva.
  6. Betaglukány pôsobia priaznivo na krvotvorbu. Využívajú sa tak pri vystavení radiácii, liečbe chemoterapií alebo intoxikácii ťažkými kovmi, čo sú všetko faktory, ktoré majú na krv deštruktívny vplyv. A vzhľadom na to, že krv nám prúdi ku všetkým orgánom a bunkám v tele, deštruktívny vplyv majú tak na celý organizmus.
  7. Betaglukány blahodárne pôsobia na kožu. Využijú ich ľudia trpiaci atopickým ekzémom, nadmerným svrbením a poškodenou pokožkou.

Na základe tohto zoznamu benefitov betaglukánov je jasné, že ide o látky telu veľmi prospešné. Ich výhodou je to, že sa jedná o úplne prírodné látky, ktoré organizmus nijako nezaťažujú. Ich najzásadnejší účinok v podobe podpory imunitného systému, ale aj zvyšné ďalšie, si môžete otestovať sami. Betaglukány, a to konkrétne z huby reishi, sú totiž obsiahnuté v inovovanom prípravku IMMUNE CARE, kde sú navyše doplnené o ďalšie zložky podporujúce imunitný systém, napríklad vitamín C podporujúci jeho vstrebávanie. Úplne najlepšie vstrebávanie je potom zaistené pri užívaní nalačno.