Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

ZLÁ KONCENTRÁCIA A NEDOSTATOK ENERGIE PRI UČENÍ. AKO ICH ZLEPŠIŤ?


V posledných rokoch nadobúdajú medzi študentmi na popularite energetické nápoje.  Štúdium kladie vysoké nároky, na splnenie ktorých často študenti nemajú dostatok času.  Často sú nútení študovať dlho do noci a trpia nedostatkom spánku.  To sa následne odráža zvýšenou únavou a nedostatkom energie a koncentrácie v priebehu celého dňa, a tak študenti siahnu po energetickom nápoji.

 Sú ale tieto výrobky, obsahujúce vysoké hladiny cukrov a kofeínu, vhodné riešenie?  Vzhľadom na to, že nadmerná konzumácia cukrov môže súvisieť so vznikom obezity, ktorá vedie k sérii závažných ochorení, a nadbytok kofeínu neblaho pôsobí na naše srdce, spôsobuje nervozitu, tras alebo nevoľnosť, odpoveď znie nie.  Môžete namietať tým, že v dnešnej dobe sú na trhu dostupné výrobky bez cukru, čím je eliminovaný ich negatívny vplyv.  To je síce pravda, avšak stimulačný efekt týchto nápojov bol preukázaný iba vtedy, keď bol kofeín s cukrom kombinovaný.

 Akú energiu vlastne naše telo potrebuje?

 Hlavným zdrojom energie je molekula adenosintrifosfátu, ATP, ako už viete z predošlých článkov.  Nie je na škodu si zopakovať, že táto molekula vzniká v dýchacom reťazci mitochondrií.  Do neho vstupujú látky, ktoré vzniknú spracovaním živín z našej potravy (sacharidov, bielkovín a tukov). Tento proces zahŕňa obrovské množstvo chemických reakcií, a všetky tieto reakcie vyžadujú enzýmy.  Enzýmy sú látky, ktoré pre svoju prácu potrebujú kofaktory, ktoré predstavujú z drvivej väčšiny vitamíny a minerály.

 Keď sa teda teraz sami seba spýtate, či je pre tvorbu energie nutný kofeín alebo vitamíny, mala by vám byť odpoveď o niečo jasnejšia.  Vitamíny a minerály majú v procese tvorby energie nezastupiteľnú úlohu, a tie najvýznamnejšie z nich vám predstavím nižšie.

  Vitamín B3 (niacín) uvoľňuje energiu z prijatej potravy, čím vedie k zníženiu únavy.  Navyše podporuje normálnu činnosť nervového systému a jeho nedostatok sa môže prejaviť až depresiami.

  Vitamín B5 (kyselina pantotenová) je prekurzorom energeticky významného koenzýmu A. Okrem neho je napríklad súčasťou látky dôležité na prenos nervových vzruchov, acetylcholínu.

  Vitamín B6 (pyridoxín) je veľmi významný pre metabolizmus bielkovín, ktorý ale ovplyvňuje aj celkový metabolizmus.  Vitamín B6 synergicky pôsobí s horčíkom, ktorý stimuluje činnosť nervového systému, čím zmierňuje únavu, podieľa sa ale aj na svalovej kontrakcii.  Horčík ďalej synergicky pôsobí s aminokyselinou L-taurínom, ktorá zvyšuje jeho vstrebateľnosť, alebo s draslíkom, ktorý hrá významnú úlohu pri šírení informácií v nervových a svalových bunkách.

  Vitamín B12 (kobalamín) je ďalším synergistom vitamínu B6.  Je nevyhnutný na tvorbu červených krviniek.  Tie nám pomáhajú dopravovať k bunkám kyslík, ktorý je ďalšou dôležitou látkou na tvorbu energie.  Sami ste na sebe iste pocítili, že pri fyzickej námahe, pri ktorej majú tkanivá kyslíka nedostatok, prichádza postupom času únava a vyčerpanie.

  Vitamín C a vitamín E, dva veľmi dôležité synergické antioxidanty, naše telo chráni pred vplyvmi stresu.  To už samo o sebe vedie k zníženiu únavy - vystresovaná bunka tvoriť energiu nechce.  Vitamín C navyše napomáha vstrebávaniu železa, ktoré je rovnako ako vitamín B12 dôležité pre červené krvinky a teda prenos kyslíka.

 Okrem vitamínov a minerálov sú pre tvorbu energie dôležité aj prenášače látok, napríklad aminokyselina L-karnitín, alebo koenzým Q10 (ubichinón), ktorý sa podieľa na transporte elektrónov v dýchacom reťazci, čo je jeden z finálnych krokov tvorby energie.

 Ako teda vidíte, za procesom tvorby energie stojí obrovské množstvo látok, ktoré v prírodnej forme obsahuje aj produkt ENERGY BOOST.  Ten je navyše doplnený o extrakty kórejského ženšenu, zeleného čaju či zelených kávových zŕn, ktorých účinky nájdete v našich minulých článkoch.