Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Výhody a nevýhody športovania v lete


Letné dlhé dni priam lákajú na športovanie vonku. A to či už ráno pred prácou, alebo aj večer po príchode domov. Je ale horúce počasie vôbec vhodné na šport? Nemali by sme v lete uprednostniť skôr klimatizovanú posilňovňu?

Z hľadiska jednotlivých športov je v lete lepšie preferovať turistiku (resp. chôdzu), cykloturistiku či vodné športy. Samozrejme, za predpokladu dodržiavania správneho pitného režimu. Zvýšenou teplotou totiž telo prichádza o tekutiny a minerály. Neznamená to ale vypiť napríklad liter vody tesne pred športovým výkonom. Je potrebné tekutiny dopĺňať priebežne počas celého dňa, pretože strata telesných tekutín pod 3 % výrazným spôsobom negatívne ovplyvňuje športový výkon.

Ideálne je zvoliť čistú vodu, denne vypiť tri až päť litrov. Neodporúča sa však príjem príliš chladených nápojov, aby telo nebolo vystavené teplotnému šoku, čo by mohlo viesť k privodeniu choroby. Ďalšou dôležitou zásadou je, že ak sa prudko oteplí, tak je potrebné nechať telu aspoň jeden deň na to, aby si na túto radikálnu zmenu zvyklo. 

Aké účinky môže mať šport v lete?

  • letné športovanie zlepšuje celkovú kondíciu organizmu,
  • výrazne posilňuje imunitný systém, ktorý je potom lepšie pripravený na jesenné a zimné obdobia,
  • pozitívny vplyv má teplo aj na spaľovanie tukov,
  • zvýšené potenie pomáha detoxikácii organizmu,
  • odbúrava stres.

Športovanie vonku alebo v  klimatizovanej miestnosti? 

Športovanie vonku prináša prekysličenie celého tela a tým vedie k zlepšeniu krvného obehu. Zároveň zisk vitamínu D zo slnka umožní lepšie vstrebávanie vápnika a tým pádom aktívnejšie posilnenie pohybového systému

Pozor by si na športovanie vonku mali dávať ale alergici (a rešpektovať tzv. peľový kalendár) a tí, ktorí sú náchylní na herpesy (a mali by sa teda vyvarovať slnka).

Rovnako je ale pre alergikov rizikové aj cvičenie v interiéri, predovšetkým, ak je klimatizačné zariadenie neprečistené. Často sa môžeme stretnúť aj s alergiou na chlad (prudké striedanie tepla a chladu), alebo ak je rozdiel teploty medzi exteriérom a interiérom väčší ako 6°C.

Letné športovanie a výživové doplnky

Aj keď v lete vieme zo stravy ľahšie získavať vitamíny, minerály a iné antioxidanty, väčšinou to nestačí na dostatočnú prevenciu, napr. pred letnou chrípkou. Najmä, ak máme oslabený imunitný systém. Majú ju na svedomí enterovírusy, ktoré uprednostňujú teplo pred zimou. Ľudia si príznaky letnej chrípky často zamieňajú so sennou nádchou a alergiami. Základné príznaky sú podobné, no pri letnej chrípke sa môže pridružiť aj zvracanie, hnačka a rôzne kožné vyrážky. Komplexný výživový doplnok posilní celkovú odolnosť organizmu.

Ktoré vitamíny doplniť

Vyššie dávky vitamínu C a D na podporu imunity v lete nie sú až také nevyhnutné. Naopak, žiaduce sú pri letnom športovaní a v letnom období vôbec tie antioxidanty, ktoré pomáhajú pri produkcii bunkovej energie – rodina vitamínov B. Zabrať v lete dostáva aj naše srdce, ktoré musí vynaložiť viac energie na svoju činnosť – je preto vhodné, ak komplexný výživový doplnok obsahuje COQ10 (koenzým Q 10) alebo extrakty rastlín dodávajúcich energiu, napr. ženšen.

Zároveň strácame potením nielen vodu, ale aj minerály ako sú draslík a sodík – taktiež by sme ich mali dopĺňať v podobe výživových doplnkov. Zároveň nesmieme zabúdať ani na naše oči, ktoré čelia slnečnému žiareniu, lomu svetla na vodnej hladine a vetru - je vhodné ich posilniť luteínom a zeaxantínom. Teda antioxidantami, ktoré sú pre posilu našej sietnice špecifické. 

A aby sme nemuseli myslieť na to, čo z výživových doplnkov nezabudnúť, je najvhodnejšie voliť antioxidačný komplex, najlepšie tekutý, ktorý súčasne môžeme pridávať do nápojov pri riešení „pitného režimu“.