Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Všestranná podpora imunity

Imunitný systém je potrebné podporovať v priebehu celého roka, avšak počas tzv. „prechodných období“, ku ktorým patrí jar a jeseň je to obzvlášť potrebné.


Je štatisticky potvrdené, že na jeseň stúpa počet pacientov najmä s ochorením horných dýchacích ciest a chrípky. V tomto kontexte je odborníkmi odporúčaný zvýšený príjem látok, ktoré posilňujú imunitu a preto ich označujeme ako imunostimulátory. Patria k nim najmä: vitamíny C a D a z minerálov je to zinok, či selén.


Príroda však poskytuje oveľa širší diapazón látok, ktoré majú charakter antioxidantov a u ktorých bolo dokázané, že okrem mnohých ďalších účinkov podporujú aj imunitu. Nachádzajú sa v telách rastlín, ale aj v ich koreňoch či v semenách ich plodov. Ich sila je práve v tom, že pôsobia v synergii s inými, pre imunitu významnými zložkami. Je preto presnejšie pomenovať ich ako imunomodulátoryPatria k nim napr. stopové prvky, esenciálne aminokyseliny, či extrakty liečiviek.  Mnohé liečivé rastliny poznali už naši predkovia, ktorí ich liečivú silu využívali ako lieky na mnohé neduhy. Asi každému je známa napr. Echinacea, okrasná záhradná rastlina, či ženšen, alebo zelený čaj. Do tejto skupiny látok však patria aj iné, menej známe látky, tzv. rastlinné pigmenty. Snáď najznámejší je chlorofyl – zelené farbivo rastlín, bez ktorého by nemohla prebiehať fotosyntéza a ktorý sa osvedčil ako silný dezinfekčný a hojivý prostriedok. Sem patrí aj napr. luteolín – žltý rastlinný pigment, ktorého silný antioxidačný efekt je prekvapením aj pri riešení závažných, napr. onkologických ochorení. Koncentrácia uvedených antioxidantov je však väčšinou veľmi malá, aby mohli pôsobiť samostatne, takže na ich získanie v potrebnej kvantite by bolo nutné získať výťažky z veľkého množstva rastlín. Ich pôsobenie je preto úzko prepojené na účinok hlavnej zložky. Často počúvame z úst odborníkov, že na správne fungovanie imunitného systému je potrebná konzumácia pestrej, vyváženej stravy. Tá je práve zárukou toho, že sa do organizmu dostane široké spektrum menej známych, avšak dôležitých látok nielen pre výživu, ale aj pre aktivitu imunitných funkcií.

To isté však platí aj pri výbere výživových doplnkov, ktoré sú nedielnou súčasťou každodennej výživy moderného človeka. Širokospektrálne výživové doplnky spĺňajú potreby organizmu aj z tohto aspektu. Fungujú totiž na princípe synergickej spolupráce imunostimulátorovimunomodulátorov.