Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

RIZIKOVÉ FAKTORY KARDIOVASKULÁRNYCH OCHORENÍ. MÔŽEME ICH OVPLYVNIŤ?

Kardiovaskulárny systém – naše srdcia a cievy – predstavuje zložitú sieť, ktorá nám po tele rozvádza krv s obsahom živín, kyslíka a hormónov a odvádza odpadové látky.


Kardiovaskulárny systém – naše srdcia a cievy – predstavuje zložitú sieť, ktorá nám po tele rozvádza krv s obsahom živín, kyslíka a hormónov a odvádza odpadové látky. Tento bezpochyby najdôležitejší systém v tele však postihujú mnohé ochorenia, ktoré sú bohužiaľ najčastejšou príčinou úmrtí v našej populácii. Medzi tieto ochorenia sa radí infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda, žilové trombózy, pľúcna embólia a ďalšie.

Aj keď niektoré faktory, ako je dedičná zložka či vek, ovplyvniť nemôžeme, dobrou správou je, že veľa vecí ovplyvniť je možné. Medzi rizikové faktory patrí totiž nesprávna životospráva, ktorá zahŕňa fajčenie, nedostatok pohybu, nadmernú telesnú hmotnosť či vysoký príjem soli, tukov a cukru. Tieto faktory môžu následne viesť cukrovke, vysokej hladine cholesterolu a vysokému krvnému tlaku, ktorý je tichým zabijakom. Vzhľadom na to, že je vysoký krvný tlak závažnou diagnózou, budem mu venovať ešte niekoľko riadkov.

Vysoký krvný tlak – hypertenzia – je definovaná opakovanými hodnotami krvného tlaku nad 140/90 mmHg. Problém je, že príznaky hypertenzie nie sú špecifické, preto ju skôr neodhalíte, pokiaľ si tlak nekontrolujete pravidelne doma alebo nechodíte na preventívne prehliadky. Môžete síce pociťovať bolesti hlavy, únavu alebo dýchavičnosť, avšak pravdepodobne nebude ísť o príznaky, kvôli ktorým by ste vyhľadali lekára. Vysoký krvný tlak potom kladie vysoké nároky na srdce, ktoré je tak nadmerne zaťažované a jeho svalovina sa začne nezvratne meniť, čo môže viesť až k jeho zlyhaniu.

Ako teda môžem znížiť riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení?

Doprajte si pravidelný pohyb, dostatočne pite a snažte sa zdravo a pravidelne stravovať. Vaša strava by mala obsahovať približne 50 – 60 % sacharidov, 20 – 30 % tukov a 15 – 20 % bielkovín. Sacharidová zložka by mala byť zastúpená prevažne tzv. komplexnými sacharidmi, ktoré sú obsiahnuté v obilninách, strukovinách, zemiakoch či kvalitnom pečive, nemali by sme ale zabúdať ani na ovocie a zeleninu, ktoré sú zase zdrojom vitamínov a vlákniny. Bohatým zdrojom bielkovín je mäso či vajcia, významným zdrojom sú potom mliečne výrobky, ktoré obsahujú aj telu prospešný vápnik a probiotiká.

Tuky sú veľkou témou, kedy sú na jednej strane nadmerne konzumované, na strane druhej mylne považované za "zlé", pretože si veľa ľudí myslí, že konzumácia automaticky vedie k ich ukladaniu a priberaniu. Zdravé tuky majú ale v organizme nezastupiteľnú úlohu, pretože sú stavebným prvkom každej jednej bunky, slúžia ako rozpúšťadlo pre vitamíny A, D, E a K a sú tiež zodpovedné za správnu funkciu hormónov. Tuky sú zložené z mastných kyselín, ktoré delíme na nasýtené (primárne v živočíšnych tukoch) a nenasýtené (prevažne rastlinné), ktoré sú mononenasýtené a polynenasýtené. A práve nenasýtené mastné kyseliny, známe aj ako omega mastné kyseliny sú veľmi významné pre naše zdravie. Omega mastných kyselín je hneď niekoľko a ich delenie je možné zhrnúť do skupín omega-3 a omega-6, ktoré sú esenciálne, čo znamená, že ich telu musíme dodať, a ďalej omega-7 a omega-9, ktoré si telo vie vyrobiť samo , však za predpokladu, že má dostatok tých esenciálnych. Ich spoločným rysom je pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém, ale poďme sa pozrieť, v čom sú obsiahnuté a aké majú individuálne účinky.


Omega-3 mastné kyseliny sú obsiahnuté v morských organizmoch, semienkach, vlašských orechoch či olejoch. Sú stavebným prvkom bunkových membrán a regulujú zápal.

 Omega-6 mastné kyseliny sú obsiahnuté v rôznych rastlinných olejoch. Ich funkciou je zníženie hladiny tukov v krvi a protizápalový účinok. Ich príjem by ale nemal byť dlhodobo zbytočne vysoký.

 Omega-7 mastné kyseliny sú obsiahnuté v makadamových orechoch a rakytníku. Napomáhajú udržaniu správnej hladiny cholesterolu a cukru v krvi a sú nápomocné aj pri problémoch so zažívacím ústrojenstvom, napríklad pri zápche. Ďalej majú pozitívny vplyv na stav vlasov, nechtov a pokožky.

 Omega-9 mastné kyseliny sú obsiahnuté v olejoch, semenách a orechoch. Hlavnou funkciou je udržiavanie dobrej funkcie kardiovaskulárneho systému, súčasné štúdie však poukazujú na to, že by mohli mať pozitívny vplyv na pamäť a teda aj vývoj Alzheimerovej choroby.