Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Prečo máme po lete horšiu pleť?


Po lete máme väčšinou pocit, že naša pokožka viac trpí a čím bližšie sme k zime, tak je menej kvalitná a bez jasu. Jednoducho, veterné a chladnejšie počasie, ktoré nastupuje po lete, našej pleti vôbec nesvedčí.

Koža je životne dôležitým orgánom

Koža je zrkadlom nášho zdravia , je to najväčší a najviditeľnejší orgán. Preto si zaslúži pozornosť nielen pravidelným čistením a používaním vhodných kozmetických prípravkov, ale potrebuje toho oveľa viac.

Možno si neuvedomujeme , že:

  • ide o životne dôležitý orgán,
  • je prvou obrannou líniou proti negatívnym vplyvom zvonka (mikroorganizmy, chémia, tepelné zmeny...),
  • je senzorickým orgánom (dotyk, teplo, tlak...),
  • pôsobí ako regulátor tepla v tele (potné žľazy, krvné cievy),
  • zabraňuje väčším stratám vody z tela (celistvosť povrchu kože).

Pomôžeme pleti viac krémom alebo vitamínmi

Síce by sa mohlo zdať, že pleť stačí natierať, ale nie je to tak. To, čo je omnoho dôležitejšie ako správny krém, je podpora pleti zvnútra. Základom peknej a pružnej pleti je preto dostatok vody a vitamínov

Najviac citlivá na nedostatok vody, vitamínov a minerálov je predovšetkým horná vrstva kože (epidermis), ktorá sa neustále obnovuje (olupuje). Spodnejšia vrstva (zamša) je zase citlivejšia na absenciu elastínu a látok potrebných pre tvorbu kolagénu a práve elastínu (vitamín, C, zinok...).

Aké vitamíny dopriať pleti

  • Kľúčové pre peknú pleť sú vitamíny skupiny B (najlepšie je, ak ide o synergiu všetkých členov tejto skupiny). Ich upokojujúce pôsobenie na nervový systém celého tela sa prejavuje aj na pleti.
  • Zinok v synergii s vitamínom C akceleruje delenie buniek, hojenie zápalov a jaziev a podporuje pružnosť pokožky. 
  • Vitamíny E a C v spolupráci so zinkom zmierňujú zápalové procesy a ekzémy.
  • Na tvorbu proteínov, ktoré zabezpečujú pružnosť pokožky (kolagén, elastín), je potrebná i síra. Jej priaznivé pôsobenie sa využíva aj pri rôznych liečebných procedúrach.  
  • Vitalizujúci efekt má na pokožku koenzým Q10 a výťažky mnohých rastlín, najmä kórejského ženšena. 

Pravidelné ošetrovanie pleti zvonka je žiaduce, avšak zdravá pokožka a pekná pleť potrebujú najmä zdravé vnútorné prostredie nášho organizmu. Choroby, zlé trávenie, stresy, nesprávna strava a pitný režim  – to všetko sa na pokožke prejaví.

Rozhodne je žiaduce užívať vhodný výživový doplnok, ktorý podporí pokožku priamo, ale súčasne aj nepriamo, cez posilnenie imunity a správneho trávenia.