Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Kedy je slnko liečiteľom


Leto a teplé počasie si priam žiada tráviť celé dni na slnku a čo najviac „nasávať“ takzvaný vitamín D. Do akej miery je ale slnko pre náš organizmus liečiteľom a do akej miery nám skôr škodí?

Hovorí sa, že koža je zrkadlom nášho zdravia. Málokto si ale uvedomuje, že je to náš najväčší a najviditeľnejší životne dôležitý orgán. Koža plní  funkciu prvej obrannej línie  voči negatívnym vplyvom zvonka (mikroorganizmy, chémia, tepelné zmeny...) a súčasne je to senzorický orgán – sprostredkuje vnímanie dotyku, tepla, tlaku...

A čo viac, celistvosť kože je aj zárukou zábrany pred veľkou straty vody, ktorá by mohla znamenať až smrť organizmu (ťažké zranenia, popáleniny, atď...).

Vitamín D – škodlivý alebo liečivý?

Staré porekadlo: „Kam chodí slnko, tam nechodí lekár“ - platí dodnes. Je to práve vitamín D, ktorý (okrem ďalších účinkov) význame posilňuje imunitný systém a ktorý voľakedy naši predkovia nevedeli pomenovať, ani nepoznali jeho širokospektrálny účinok na ľudský organizmus...

Vitamín D zo slnka je teda rovnako prospešný pre naše telo, ako voľakedy. Rokmi sa ale zmenila kvalita UV žiarenia a to v dôsledku zmien, ku ktorým výdatne prispela ľudská činnosť. Tieto zmeny v našom životnom prostredí spôsobili zvýšenú tvorbu škodlivých voľných radikálov, ktoré je potrebné eliminovať účinnými antioxidantami.

Vitamín D, ktorý v našej pokožke pomáha syntetizovať slnečné žiarenie, nie je sám o sebe škodlivý. Škodlivé sú nesprávne návyky, resp. nedodržiavanie určitých pravidiel, akými sú napríklad správny pitný režim, obmedzenie pobytu na slnku v poludňajších hodinách, ochrana pokožky nielen zvonka, ale aj zvnútra.

Tiež je dôležité:

  • neslniť sa v prípade horúčky,
  • zápalového  ochorenia,
  • nezahojených rán,
  • užívania antibiotík,
  • počas horúcich dní preferovať ľahšiu stravu a  obmedziť pitie alkoholických nápojov.

S čím kombinovať príjem vitamínu D

Širokospektrálny benefit vitamínu D pre organizmus sa najlepšie uplatní vtedy, ak môže pôsobiť v synergii s inými látkami, preto by sme mali jeho priaznivý vplyv na náš organizmus podporiť užívaním komplexného výživového doplnku – teda kombinácie antioxidantov, s ktorými spolupracuje, ako napríklad:

  • D vitamín podporuje vstrebávanie vápnika, čo je nevyhnutné pre zdravý pohybový systém,
  • významná je synergia s vitamínom  A, ktorý chráni pokožku pred starnutím, podporuje obnovu jej buniek, rast a pevnosť vlasov, ďasien, nechtov,
  • s vitamínom E, ktorý pomáha udržiavať vlhkosť pokožky, zadržiava v nej vodu a tým  bráni tvorbe vrások,
  • synergia so zinkom či  s vitamínom C je významná najmä vo vzťahu k podpore imunitného systému.

Aké možné virózy a iné ochorenia môže slnko zapríčiniť?

Najčastejšou komplikáciou vo vzťahu k slneniu je spálená pokožka (v dôsledku toho neskoršie pigmentové škvrny, či podpora rastu „materských“ znamienok). Ďalej je to prehriatie, ktoré môže svojimi prejavmi imitovať virózu. Virózu však zapríčiňujú vírusy, nie slnko. Dokázaný je však priamy vzťah medzi slnením a aktiváciou herpetického vírusu, avšak len u „nositeľa“ tohto vírusu.

V rámci letnej sezóny treba dodať, že natierať sa pri slnení vhodnými kozmetickými prostriedkami je určite nevyhnutné. Ale aby bola koža zdravá, celistvá a pružná, a aby mohla plniť všetky horeuvedené funkcie, je potrebné myslieť aj na jej podporu zvnútra – teda v rámci správnej výživy bohatej na antioxidanty, ktoré ju podporujú.