Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Čo všetko potrebujeme pre dobitie (sa) energiou


Už v minulom článku sme si písali, že každá bunka v našom tele potrebuje na svoju činnosť energiu. Hlavnými zdrojmi pre jej tvorbu sú makroživiny – bielkoviny, sacharidy a tuky, avšak pri ich metabolizme a konečnej premene na energiu (v mitochondriách) sú nevyhnutné mikroživiny (vitamíny minerálne látky a stopové prvky).

Menej známe zložky

Moderné výživové doplnky sa snažia dodať do organizmu nielen tieto kľúčové zložky, ale na základe novších poznatkov vedy a výskumu upriamujú pozornosť aj na menej známe zložky. A tie by som vám rada predstavila v tomto článku.

Kyselina jablčná (malic acid) – vyrábajú ju všetky živé organizmy, prináša nielen príjemnú kyslú chuť ovocia, ale predovšetkým podporuje detoxikáciu, zlepšuje trávenie a premenou na sacharidy dodáva priamo energiu. 

Aminokyseliny L- glutamín a L-taurín dodávajú energiu najmä svalovým bunkám a v spoluprácu s kofeínom sa ich efekt znásobuje. 

L-karnitín prenáša voľné mastné kyseliny do mitochondrií a za spolupôsobenia koenzýmu Q10 ich premieňa na energiu. 

Zelený čaj (listy) obsahuje kofeín a bioflavonoidy (catechin, theanin), ktoré okrem antioxidačnej a antibakteriálnej aktivity pôsobia aj ako spaľovače tukov. Okrem toho v listoch zeleného čaju nájdeme aj minerálne látky, najmä mangán, draslík a vápnik.

Zelené kávové zrná dodávajú bunkám energiu najmä prostredníctvom spaľovania tukov, stimuláciou krvného obehu a podporou detoxikácie. 

Dnes už známy kórejský ženšen obsahuje predovšetkým saponíny- ginsenosidy, ktoré podporujú rovnováhu všetkých životných funkcií. Z energetického hľadiska je najdôležitejšia jeho podpora činnosti mozgových buniek (fyzického i duševného výkonu). Podporuje pamäť, sústredenie a schopnosť učenia. Zároveň zlepšuje imunitu a krvný obeh. Spomaľuje starnutie buniek a pomáha zvládať stres.