Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Ako vybrať výživový doplnok pre deti?


Často sa stretávam s otázkou, či je možné deťom podávať rovnaké výživové doplnky ako dospelým. Je ale potrebné si v prvom rade uvedomiť, že dieťa nie je malý dospelý. Platí to tak pri stravovaní, ako aj pri výživových doplnkoch. Napríklad ODD (odporúčané výživové dávky) sú pre deti prísnejšie ako pre dospelých.


Už od predškolského veku

Ak premýšľate, od akého veku je možné už výživové doplnky podávať, tak je vhodné sa vždy riadiť odporúčaním výrobcu. Napríklad ale tekuté výživové doplnky majú tú výhodu, že pri nich môžeme citlivejšie určiť dávkovanie.

Pri antioxidačných komplexoch sa väčšinou začína v predškolskom veku , (t.j. 4 až 5-ročné deti), kedy je vhodné podporiť imunitný systém, ale aj celkový vývin a rast a pripraviť organizmus dieťaťa na školské obdobie.

V mladšom veku, najmä pri častých opakujúcich sa nádchach a kataroch horných dýchacích ciest, odporúčajú pediatri zvýšiť príjem vitamínu C.

Ideálne je mať výživový doplnok v tekutej forme, ktoré dieťa ľahko vypije a nemusí bojovať s rôznymi tabletkami. Navyše, môžete ho zmiešať s vodou alebo pridať do čaju a zároveň tak podporíte aj pitný režim vášho dieťaťa. Ak ešte k tomu dobre chutí, môžete si byť istí, že sa bude tešiť na svoju rannú dávku vitamínov.

Kombinácia s liekmi

Ak dieťa musí brať lieky, tak prírodný výživový doplnok mu skvalitnením výživy môže pomôcť prekonať ochorenie, posilniť imunitu a skráti dobu rekonvalescencie. 

Výnimku tvorí skupina vážnejších porúch imunitného systému, napríklad autoimunitné ochorenia, kedy je vhodné konzultovať užívanie výživových doplnkov s ošetrujúcim lekárom (pediatrom, resp. imunológom).

Je možné dieťa predávkovať?

Predávkovanie sa prírodným výživovým doplnkom prakticky neexistuje (môže sa len prechodne vyskytnúť hnačka). Pri nadmernom užívaní syntetických výživových doplnkov boli popísané mierne zdravotné problémy, avšak tieto prípady neboli potvrdené odbornou verejnosťou.