Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Ako si vie s chrípkou poradiť detský organizmus?


V minulom článku sme si už napísali o chrípke a jej prejavoch. Reagujú ale na ňu deti inak ako dospelí? Poďme sa na to pozrieť.

Priebeh ochorenia u detí

Počas inkubačnej doby, ktorá trvá spravidla 1-3 dni, býva dieťa unavené, plačlivé a môže sa vyskytnúť aj zvracanie alebo hnačka. Nástup teploty je zvyčajne prudší, detský organizmus nemá vyzreté termoregulačné mechanizmy, a preto sa ťažšie vypotí. Napriek tomu by sa teplota do 38,5°C  nemala zrážať, pretože je to obdobie, kedy telo tvorí protilátky. Pozor však treba dať na prehriatie organizmu, odporúčajú sa letné sprchy a dostatočný pitný režim a prísunom vitamínov.

Priebeh zvyčajne býva prudší a častejšie sa vyskytuje sekundárna infekcia, najmä zápal stredného ucha, čo vyplýva najmä z anatomickej blízkosti prínosových dutín a Eustachovej trubice.  

Rýchlejší prenos chrípky

Dieťa je v kolektíve vystavené väčšiemu nebezpečenstvu vírusového ochorenia, pretože vírus môže na povrchu hračiek a iných spoločných predmetoch prežívať niekoľko dní. Deti sa taktiež navzájom často dotýkajú a prenášajú si veľmi ľahko infekt. Tiež k tomu prispieva fakt, že chrípka je kvapôčkové nákazlivé ochorenie, takže nádcha a kašeľ sú priamou cestou nákazy.

Ako zvládnuť chrípku u detí

Podobne ako u dospelých, aj u detí platí, že imunita zohráva hlavnú úlohu v prevencii ochorení, chrípku nevynímajúc. Je dosť neskoro, ak začneme uvažovať o jej podpore až v chrípkovej sezóne. Imunitný systém detí dozrieva a vyvíja sa spolu s ostatnými systémami organizmu a vyžaduje si podporu počas celého roka.

Preto je potrebné začať s výživovými doplnkami podporujúcimi imunitu detí čo najskôr. Je dobré voliť takú formu výživového doplnku, ktorá je chuťovo príjemná a nezaťažuje trávenie. Mimoriadne vhodná je tekutá forma, pretože v rámci pitného režimu sa dodá do tela potrebná dávka mikroživín a to aj pri nechutenstve, ktoré býva pri chrípke pomerne časté.