Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Ako sa na jeseň udržať v kondícii

Jeseň je časom rozlúčky s teplom a príchodom chladného počasia. Dni sa skracujú, noci predlžujú a s každým novým dňom je to citeľnejšie.


Jesenné počasie prináša s úbytkom slnečného žiarenia a tepla obdobie zvýšenej únavy a väčšej miery stresu.  Aj keď sa týmto zmenám prírody brániť nemôžeme, môžeme výrazne ovplyvniť to, ako na nás tieto zmeny budú dopadať a ako sa budeme cítiť. Sychravé počasie v mnohých z nás vzbudzuje nutkanie zabaliť sa do deky so šálkou teplého čaju a relaxovať pri obľúbenom programe v televízii.  Na tom nie je nič zlé dovtedy, kým je sedenie dostatočne kompenzované nejakou pohybovou aktivitou.
 
Aké aktivity v tomto období zvoliť?
Najjednoduchším spôsobom, ako sa každý z nás môže udržať v pohybe, je chodiť. Či už ste v lete patrili medzi aktívnych športovcov alebo s pohybom chcete začať práve teraz, v oboch prípadoch je pre vás chôdza veľmi vhodnou aktivitou - podľa vašej fyzickej zdatnosti si totiž môžete zvoliť, či si naordinujete jesennú turistiku alebo pravidelné prechádzky. Pokiaľ ste sa rozhodli, že práve jeseň je vhodným obdobím, kedy chcete začať podporovať svoje zdravie, je dobré začať postupne. Dostatočne sa oblečte a skúste si urobiť popoludňajšiu prechádzku z práce namiesto cesty MHD alebo doma vyzdvihnite partnera, deti či vášho domáceho maznáčika a prejdite sa spolu. Pokiaľ vám bude priať počasie, využite posledné možnosti prechádzky na bicykli či in-line korčuliach, pokiaľ naopak vonkajšie aktivity nebudú možné, vyrazte do najbližšieho fitness centra alebo si zacvičte doma.
 
Ako veľmi sa teda musím hýbať?
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa pohybu stačí venovať pravidelne aspoň 30 minút 5x týždenne a bude to mať veľký vplyv na vaše fyzické aj duševné zdravie.  Pravidelná fyzická aktivita zlepšuje funkciu kardiovaskulárneho systému a má tak pozitívny vplyv na srdce a cievy, navyše pôsobí preventívne voči obezite, cukrovke 2. typu či sérii nádorových ochorení a podporuje aj váš imunitný systém. Pri pohybe sa navyše v tele uvoľňuje množstvo látok, ako sú napríklad myokíny, ktoré podporia váš metabolizmus, a endorfíny, ktoré zodpovedajú za dobrú náladu a pocit šťastia. Okrem toho, že ste urobili niečo pre svoje zdravie sa teda po športovaní budete cítiť oveľa lepšie.
 
Ako ďalej kondíciu podporiť?
Aby ste svoj fyzický aj duševný stav posilnili ako najviac je možné, ruka v ruke s pravidelnou fyzickou aktivitou ide aj zdravé stravovanie a kvalitný spánok. Uistite sa, že máte dostatočný prísun vitamínov, minerálov, probiotík a prebiotík, jete pravidelne a chodíte spať a vstávate v rovnaký čas.  Aj týchto pár návykov vám pomôže cítiť sa nezrovnale lepšie a prispeje vášmu zdraviu.